Φεβρουαρίου 01, 2007

"Θα σε ξανάβρω στους μπαξέδες"

[Η σύγχρονη ερμηνεία της γαλότσας]



Σύμφωνα με την κατασκευάστρια Birkenstock , τα Birki Clogs αποτελούν μια σύγχρονη εκδοχή του τσόκαρου. Εκείνου με την ξύλινη σόλα και το δερμάτινο ή υφασμάτινο λουράκι. Ή πολύ περισσότερο του αυθεντικού ολλανδικού τσόκαρου φτιαγμένου εξ’ ολοκλήρου από ξύλο. Ξέρετε, αυτό που φορούσε η Χάιντι.

Βέβαια, η μορφολογία όπως και η ολόσωμη κατασκευή από καουτσούκ, θυμίζουν μάλλον τις παραδοσιακές… γαλότσες. Ιδιαίτερα προσφιλείς στα ελληνικά χωριά, οι γαλότσες (σε εκδοχή μπότας ή παπουτσιού) ήταν η επιλογή των αγροτών, αφού το υλικό όχι μόνο προστάτευε το πόδι από τα νερά, αλλά επέτρεπε και το γρήγορο ξέπλυμα και στέγνωμα.

Τα νέα Birki συνδυάζουν τις παραδοσιακές αρετές της γαλότσας με τα σύγχρονα ευρήματα της επιστημονικής έρευνας, προσφέροντας την ιδανική λύση σε επαγγελματίες της… ορθοστασίας: γιατρούς, νοσοκόμες, μάγειρες, όσο και συνταξιούχους που επιδίδονται στην… κηπουρική.

Η χάραξη της σόλας ακολουθεί τη λογική των ελαστικών αυτοκινήτων: απομακρύνει αποτελεσματικά το νερό προσφέροντας τέλειο κράτημα.

Η μύτη είναι ενισχυμένη ώστε να προστατεύει το πόδι από χτυπήματα, πτώσεις αντικειμένων, και απρόσεκτους συνεπιβάτες στο λεωφορείο.

Οι πλευρικές οπές εγγυώνται επαρκή αερισμό, ενώ η ανατομική διαμόρφωση της σόλας προσφέρει τέλεια εφαρμογή και ξεκούραστη χρήση.


Τέλος, η παντελής απουσία ραφών, συνδέσεων, ή επικαλυπτόμενων επιφανειών, συντελεί όχι μόνο στην αντοχή, αλλά και στον εύκολο καθαρισμό.

Τα Birki Clogs δεν είναι παρά η μοντέρνα εκδοχή μιας παραδοσιακής μορφής υποδήματος, προσαρμοσμένης στα σύγχρονα χρηστικά, εργονομικά, και αισθητικά πρότυπα.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ένα παλιό χρηστικό αντικείμενο αποκτά λίγη από την αύρα ενός συμβόλου του lifestyle. Όπως λοιπόν θυμίζει και το παλιό καλό τραγουδάκι του Μηλιώκα, μπορεί οι γεωργοί να λιγοστεύουν, αυξάνονται όμως οι κοσμικοί ξενύχτηδες. Και… όποιος νύχτα περπατεί…


Τα Birki Clogs έχουν βραβευθεί για το σχεδιασμό τους με το red dot Design Award.
Αντίθετα από τα ποδήλατα της BMW και Spyker (βλ. παρακάτω) που πέτυχαν την ίδια διάκριση,
τα Birki κοστίζουν πολύ φθηνότερα.

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

H απάντηση στην ερώτηση αν το στιλ κοστίζει ακριβά;; Τι χαρούμενα χρώματα!! Σε κάνουν να θέλεις να θέλεις να τράχεις μες στη βροχή τραγουδώντας "Singing in the rain" (και φυσικά φορώντας τα εν λόγω παπούτσια)!
Δεν ξέρω για τους κοσμικούς ξενύχτηδες, πάντως οι κοσμικές ξανύχτισσες δεν το κόβω να αποχωρίζονται τις (επώνυμες) γόβες τους.

museologist είπε...

Χμμ...δύο ερωτήσεις: το άνοιγμα του παπουτσιού είναι μεγάλο ή μου φαίνεται; Δεν τα κόβω και για πολύ ζεστά, ή μήπως είναι;

antikeimena είπε...

Ωραία εικόνα magissoula!!

Museologist, νομίζω η παραδοσιακή πλεχτή μάλλινη κάλτσα λύνει και τα δύο προβλήματα. :)

almaro είπε...

Παιδιά, ωραία τα χρώματα, πλάκα έχουν τα παπούτσια (μου θυμίζουν παραμύθια) αλλά δεν ξέρω γιατί με απωθεί η ιδέα του να τα δω λερωμένα από το πεζοδρόμιο της Καφαντάρη στον 'Αγιο Ιωάννη.
Επίσης, μερικά αντικείμενα, φαινομενικά χρηστικά, που μιμούνται παλαιότερα αντικείμενα, που ήταν από άλλο υλικό κλπ. με κάνουν απλά να νοσταλγώ τα ίδια τα πρωτότυπα και να εκτιμώ την μορφή τους, το ύφος τους, την αξία τους μέσα σ' εκείνο το ιστορικό πλαίσιο. Μήπως κι οι ίδιοι οι δημιουργοί σκέφτονται κάτι ανάλογο;
Πολλές φορές έχω κάνει αυτές τις σκέψεις, ποτέ όμως δεν τις έχω εκφράσει από φόβο ότι θα φανούν παρωχημένες και οπισθοδρομικές.
Πάντως, πρέπει να προσθέσω ότι, έχω πάντα εμπιστοσύνη στο ένστικτο του χρήστη-αγοραστή που κάνει το τελικό test του προϊόντος. Αυτό θα ήθελα πραγματικά να μάθω: στατιστικά στοιχεία και φωτογραφίες. Ενδιαφέρον το παπουτσάκι. Θα το ξαναψάξω την άνοιξη στους αθηναϊκούς δρόμους!

marl(t) είπε...

τέτοια φορούσα στην παραλία πριν...7 χρόνια νομίζω...

antikeimena είπε...

Ααα, εσύ ήσουν; Κάτι ανέφερε ο σχεδιαστής στη συνέντευξη τύπου...
Καλωσήρθες Maroulitaaa.

antikeimena είπε...

Καλωσόρισες Ρόδι!

Η προσοχή στη λεπτομέρεια με κάνει να υποψιάζομαι ότι είσαι κάτοχος...

Ευχαριστώ που έθεσες τα crocs υπόψη μου. Είναι πάντα χρήσιμος ο παραλληλισμός μεταξύ αμερικανικής και ευρωπαϊκής αισθητικής.

Βέβαια, και στις δύο περιπτώσεις, αυτό που παρουσιάζει ενδιαφέρον είναι ο μηχανισμός που μετατρέπει ένα αξεσουάρ των παππούδων μας για τα χωράφια σε αντικείμενο trendy. Απ' τ' αλώνια στα σαλόνια...

antikeimena είπε...

Ωραία η καλοκαιρινή σου εικόνα σε παραλίες και πλατείες. Μάλλον πεθύμησα διακοπές...