Ιουλίου 12, 2009

Jano



«…και έπειτα θα υπάρχει και αυτό που μένει ανείπωτο. Υπάρχει πάντοτε ένα μέρος που ανήκει στην τάξη του άφατου, και αποτελεί μέρος του παιχνιδιού …Εδώ βρίσκεται το διακύβευμα. Επειδή, αν ένα αρχιτεκτονικό αντικείμενο είναι αποκλειστικά και μόνον η απόδοση μιας λειτουργικότητας, αν είναι αποκλειστικά και μόνον το αποτέλεσμα μιας οικονομικής κατάστασης, δεν μπορεί να έχει νόημα». - Jean Nouvel .[Τα Μοναδικά Αντικείμενα: Αρχιτεκτονική και Φιλοσοφία]
.

Θα μπορούσα να επικαλεστώ αρκετά από τα επιχειρήματα του σχεδιαστή Roland Kaufmann για να πείσω εσάς και τον εαυτό μου για την ανάγκη ύπαρξης ενός ποδηλάτου από ξύλο.

.

Το γεγονός μάλιστα πως το Jano, ως αντικείμενο σε επίπεδο concept, δε συνοδεύεται από πρόβλεψη κόστους, θα μου επέτρεπε να αποσιωπήσω κάθε επιφύλαξη που εξέφρασα στο προηγούμενο post.

.

Στηρίζοντας το ξύλο και αποκηρύσσοντας το μπαμπού ως υλικό κατασκευής ενός ποδηλάτου θα βρισκόμουν στο εδώλιο, κατηγορούμενος για την ασυνέπεια της στάσης μου απέναντι στην ίδια φαινομενικά ιδέα.

.

.


.

Το γεγονός ότι επιθυμώ να το κάνω, αποδεικνύει αυτό που ο Τerence Conran έχει τόσο εύστοχα εκφράσει: "το design είναι 98% κοινή λογική και 2% από το μαγικό εκείνο συστατικό που μετατρέπει ένα αντικείμενο απολύτως αποδεκτό σε κάτι τόσο ιδιαίτερο που ο καθένας να θέλει στην κατοχή του".

.

Και το Jano διαθέτει αυτό το 2%

____________________________________________

.

περισσότερες πληροφορίες για το σχεδιασμό, την εξέλιξη και την κατασκευή του Jano, εδώ

4 σχόλια:

museologist είπε...

Όμορφο και αυτό, όπως και το προηγούμενο. Και τα ποδήλατα και τα ποστς. Διακρίνω ψήγματα designaholic, ή κάνω λάθος; :-)

Κάπου είχα διαβάσει τη φράση "τα πάντα είναι design" και δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω.

Νίκος Κιτωνάκης είπε...

Πολύ ζεν. Αρέσει.
:)

ceralex είπε...

απίθανο!

Ανώνυμος είπε...

kai ti ginetai me ta xtuphmata,antoxh?akoma kai fwtia mporei na parei..:)