Οκτωβρίου 26, 2007

όταν πηγαίναμε μαζί σχολείο...


.
Ήταν καλοκαίρι του 1984, όταν γυρίζοντας την Ευρώπη με τη μαμά και το μπαμπά βρεθήκαμε σε κάποιους φίλους στο Ντύσελντορφ. Ο Σεπτέμβρης πλησίαζε, ένα υπέροχο καλοκαίρι τελείωνε και το μόνο καταφύγιο απέναντι στην επερχόμενη έναρξη του σχολικού έτους, ήταν η σκέψη των σχετικών αγορών: πολύχρωμα μολύβια, τετράδια, σβύστρες, ξύστρες, κασετίνα και… σάκα!

Ο καταναλωτισμός ξεκινά από μικρή ηλικία. Απέναντι σε κάθε στέρηση, ανεπάρκεια και δυσαρέσκεια του σύγχρονου κόσμου, αναπτύσσεται πάντα ένα καταναλωτικό υποκατάστατο – κι αυτό είναι κάτι που, για το καλό μας, μαθαίνουμε από νωρίς.

Εκείνη τη χρονιά, τα ψώνια είχαν κάτι ακόμη πιο ξεχωριστό: την αγορά μιας ξένης χώρας και ταυτόχρονα την υπόσχεση της διαφορετικότητας απέναντι στους συμμαθητές. Δεν θυμάμαι τη βόλτα στα μαγαζιά. Ούτε τα πράγματα που μου έκλεισαν το μάτι από τις βιτρίνες. Θυμάμαι όμως πολύ καλά εκείνη την κασετίνα που μου χάρισε η οικογενειακή μας φίλη. Ήταν όμοια με τη σάκα της διπλανής μου στο θρανίο (προχωρημένη περίπτωση συγκατοίκησης θα σκέφτεστε), που εκτός από όμορφη κι έξυπνη (η… διπλανή), είχε πάντα και τα πιο πρωτότυπα πράγματα, αφού της τα έφερνε ο μπαμπάς απ’ τη Γερμανία…

Αυτά σκεφτόμουν όταν αντίκρυσα την Scout 1975 της φωτογραφίας... Δεν είναι εκείνη της παιδικής μας εποχής. Είναι όμως μια σύγχρονη εκδοχή των αναμνήσεών μας. Ο σχεδιασμός της νέας Scout θυμίζει την παλιά καλή σάκα της εταιρίας που κάπου στα 1975 είχε έρθει να αντικαταστήσει τη βαριά, μαύρη, δερμάτινη τσάντα (αυτή δεν την πρόλαβα). Χρωματιστή, ελαφριά, χαρούμενη, με το φωσφοράκι για να σε εντοπίζουν τα διερχόμενα αυτοκίνητα, η Scout είχε ένα ξεχωριστό design αναγνωρίσιμο από χιλιόμετρα.

Ο σύγχρονος αντικαταστάτης της, έρχεται να εκφράσει το (συν)αίσθημα μια ολόκληρης γενιάς, που στην όψη της θ’ αντικρίσει το σύμβολο των παλιών, παιδικών της χρόνων. Καινούρια, διαφορετική και ταυτόχρονα τόσο οικεία, η νέα Scout 1975 αποτελεί μια ελεύθερη εκδοχή της τσάντας που κάποτε κουβαλούσε τα βιβλία μας. Τώρα, κουβαλά αναμνήσεις…



Δεν ξέρω αν η εικόνα της θα πείσει τους σημερινούς πιτσιρικάδες. Για κάποιο λόγο φαντάζομαι πάντως, μια ολόκληρη γενιά των σημερινών τριαντάρηδων να πηγαίνει μ’ αυτή στο… γραφείο. Ή έστω, να διαλέγει για λογαριασμό των δικών της παιδιών.

_______________________________

Η Scout 1975 παράγεται σε περιορισμένα αντίτυπα.
■ Το σχεδιασμό επιμελήθηκε η Estragon GmbH
■ Kατασκευάστρια εταιρία είναι η Alfred Sternjakob GmbH & Co

3 σχόλια:

πετρούλα είπε...

Καλησπέρα!

Πωπω! τη θυμάμαι αυτή ή μια ίδια να την κρατάει ο διπλανός μου στο θρανίο. (Μάλλον από Γερμανία την είχε φέρει. Ανθεκτική και αθάνατη! -παίζει να την είχε και σε όλη τη διάρκεια του δημοτικού....

Neraida είπε...

Πωπωωωω!!! Να πάρω κι εγώ μία για το...πανεπιστήμιο; Τί, δηλαδή, οι μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί φοιτητές δεν έχουν ψυχή; Θέλουμε κι εμείειειεις!!!

museologist είπε...

Εγώ πάλι δεν τη θυμάμαι. Βέβαια, δεν θυμάμαι ούτε και τη σάκα που είχα. Αυτά τα Χριστούγεννα θα κατέβω στο υπόγειο να ψάξω τη σάκα μου...αν υπάρχει ακόμα. Πριν από χρόνια η μητέρα μου πέταξε όλα τα spiderman και άλλα comics που είχα (καταστροφή!), οπότε μπορεί και η σάκα να είχε την ίδια τύχη.

Πάντως από αυτές που βλέπω στο site όλες από το '80 και μετά είναι χάλια. Αυτή του '50 είναι τέλεια.