Οκτωβρίου 19, 2006

τη... δροσιά του νά 'χεις



Τα ποτήρια Assam, Pavina and Canteen διαθέτουν διπλά τοιχώματα από βορικοπυριτικό ύαλο (borosilicate glass) κάνοντας το αγαπημένο σας ποτό να φαίνεται πως επιπλέει. Το συγκεκριμένο είδος γυαλιού έχει μεγάλη αντοχή στις θερμοκρασιακές μεταβολές και επιτρέπει την κατασκευή πολύ λεπτότερων τοιχωμάτων απ' ότι το συμβατικό γυαλί. Τα χαρακτηριστικά αυτά κάνουν το υλικό κατάλληλο για ποτήρια με διπλή υάλωση: με τον τρόπο αυτό, μπορείτε να απολαμβάνετε το αφέψημά σας χωρίς να καίτε τα δάχτυλά σας. Χάρη στη διπλή υάλωση, τα ζεστά ποτά παραμένουν ζεστά για πολύ περισσότερο, όπως άλλωστε και τα κρύα διατηρούν τη δροσιά τους. Έτσι, μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι μια δεκάλεπτη καθυστέρηση δεν θα αποτρέψει τον τελικό αποδέκτη να εκστομίσει: "τη δροσιά του νά 'χεις".



Η στενή βάση μπορεί να δημιουργεί προβλήματα ευστάθειας, ωστόσο επιτρέπει το σίγουρο κράτημα ακόμη και από τα μικρότερα χεράκια. Ο σχεδιασμός των μοντέλων Pavina χαρακτηρίζεται από μία αντίστοιχη στένωση κοντά στο χείλος που δημιουργεί την εντύπωση της σφαιρικότητας. Κάτι τέτοιο είναι εφικτό μόνον λόγω της διπλής υάλωσης που διατηρεί το εσωτερικό τοίχωμα κατακόρυφο. Σε κάθε άλλη περίπτωση, μια τέτοια στένωση του χείλους δεν θα σας επέτρεπε να τα... πιείτε και τόσο εύκολα.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά. Πιστεύεις ότι ο σχεδιασμός των ποτηριών αυτών είναι αποτέλεσμα μιας προηγούμενης χρήσης αυτής της τεχνικής; Ή να υποθέσω ότι η βιομηχανία κατασκευής ποτηριών την εφηύρε με σκοπό να υλοποιήσει την καλλιτεχνική δημιουργία του σχεδιαστή; Αλήθεια, ποιος είναι ο καλλιτέχνης;

antikeimena είπε...

Σχεδιαστής των ποτήριών αυτών είναι ο Masato Yamamoto, που εργάζεται στο σχεδιαστικό κέντρο της ίδιας της κατασκευάστριας εταιρίας (in-house design group) Bodum AG. Παρότι εφαρμογές της βορικοπυριτικής υάλου έχουν προϋπάρξει (κυρίως σε εργαστηριακό εξοπλισμό), η εταιρία δεν διευκρινίζει αν η συγκεκριμένη τεχνική κατασκευής των διπλών τοιχωμάτων είναι νέα. Είναι γεγονός ότι το design ως πεδίο εφαρμογής από τη μια, και η τεχνολογία ως μέσο υλοποίησης των ιδεών από την άλλη, βρίσκονται σε μία σχέση συνεχούς και δυναμικής αλληλεπίδρασης. Έτσι, άλλοτε ο σχεδιαστής εμπνέεται από τις δυνατότητες που παρέχουν τα υλικά και οι μέθοδοι κατασκευής, και άλλοτε η πίστη σε μια νέα ιδέα ωθεί τη βιομηχανία στην ανάπτυξη των τεχνολογιών εκείνων που απαιτούνται για την υλοποίησή της. Στη συγκεκριμένη περίπτωση (όπως και σε πολλές άλλες) αδυνατούμε να προσδιορίσουμε με βεβαιότητα εάν η κότα έκανε τ' αυγό ή το αυτό την κότα.

museologist είπε...

Αυτά τα ποτήρια δείχνουν υπέροχα...υποθέτω θα είναι και...υπέροχα ακριβά;

antikeimena είπε...

Όχι και απαγορευτικά ακριβά. Απ' ότι είδα μέσω του διαδικτύου, οι τιμές έξω κυμαίνονται στα 13-25 Ευρώ (όχι βέβαια η εξάδα). Η κατασκευάστρια εταιρία δεν ανακοινώνει αντιπρόσωπο στην Ελλάδα, αν και κάτι πήρε το μάτι μου για το Omnishop (σε περιοδικό).

Ενδεικτικά, ρίξε μια ματιά στο [http://www.bodum.com/] και ειδικότερα στο UK online shop [http://www.bodum.com/b2c/?famId=13&famSubId=1303]

antikeimena είπε...

περισσότερα σχόλια για τα ποτήρια της Bodum, στο post με τίτλο "Le fabuleux destin d' Amelie Poulain" (comments)