Ιανουαρίου 30, 2009

Θρησκείες στο ύψος των περιστάσεων


.
5,084,000,000 άνθρωποι 5,360 σελίδες 3,700 χρόνια 243 χώρες 7 βιβλία 1 ράφι.
.
Για πρώτη φορά, οι επτά πιο διαδεδομένες θρησκείες του κόσμου συγκεντρώνονται και παρουσιάζονται στο ίδιο επίπεδο, γιορτάζοντας την ειρηνική τους συνύπαρξη.
.
Ηθικοί αυτουργοί, οι σχεδιαστές Mike και Maaike και ο επιμελητής John Simonian, που συγκέντρωσαν τα θρησκευτικά κείμενα επτά θρησκειών (Ινδουισμός, Χριστιανισμός, Ισλαμισμός, Κομφουκιανισμός, Ταοϊσμός, Βουδισμός και Ιουδαϊσμός - με τη σειρά που απεικονίζονται από αριστερά προς τα δεξιά) παρουσιάζοντάς τα επί ίσοις όροις σε ένα ράφι. Στο πλαίσιο μιας συμβολικής σχεδιαστικής χειρονομίας, ο όγκος του ξύλου υποχωρεί (ή άραγε θυσιάζεται;) προκειμένου να ανυψώσει τις ράχες των βιβλίων στο ίδιο ύψος, αφήνοντας τη μελέτη, αποδοχή, απόρριψη ή τον ασπασμό κάθε κειμένου στον εκάστοτε αποδέκτη ως μια ανοικτή υπόθεση ανεξιθρησκείας.
.




Κινούμενο ανάμεσα στο χώρο του εικαστικού και χρηστικού αντικειμένου, το "juxtaposed: religion" αποτελεί πρωτίστως ένα σχόλιο και ταυτόχρονα ένα παράδειγμα που αντικατοπτρίζει τη διάχυση των ορίων ανάμεσα στις καλές και εφαρμοσμένες τέχνες.
.
Βέβαια, η απόκτησή του, δύσκολη και ελιτίστικη όσο και η πολιτική ίσων αποστάσεων ανάμεσα στις θρησκείες και τους αλλόθρησκους, προϋποθέτει 2500 δολλάρια για ένα από τα πενήντα συλλεκτικά κομμάτια.
.
.
__________________________________

περισσότερα για: