Ιανουαρίου 30, 2007

κοινωνικές διακρίσεις... για παιδιά



"Όλοι είναι ίσοι μπροστά στα αντικείμενα ως αξία χρήσης, μα διόλου ίσοι μπροστά στα αντικείμενα ως σημεία και διαφορές, που είναι βαθύτατα ιεραρχημένα" - J.Baudrillard

Οι μικρές ποιοτικές διαφορές με τις οποίες επισημαίνονται το στιλ και η καταστατική θέση, συγκροτούν μια ιεραρχία των προϊόντων στην καταναλωτική κλίμακα, που στοχεύει στη ρυθμική επανάληψη των βαθύτερων και πιο άκαμπτων κοινωνικών διακρίσεων.

Τί συμβαίνει όμως όταν η καλλιέργεια της κοινωνικής ιεραρχίας ξεκινά από την παιδική ηλικία; Τότε, η οικιακή βοηθός κουμπώνει το Prada του παιδιού, φορτώνει στην πλάτη του τη Louis Vuitton και το κατεβάζει στο σχολικό του κολεγίου. Και ο γονιός ξεκλέβει χρόνο από τα αλλεπάλληλα meetings για να του αγοράσει ένα ξεχωριστό ποδήλατο. Ένα ποδήλατο εφάμιλλο του αυτοκινήτου της οικογένειας, που θα επιτρέπει στο παιδί να καυχιέται και στον ίδιο να αντικρίζει περήφανα τον κοινωνικό περίγυρο. Και ιδού η πρώτη BMW του παιδιού - η μπέμπα του μπέμπη...



Σε αντίθεση με το γόητρο, η σέλα πέφτει πολύ χαμηλά, ενώ η πεταλιέρα αφαιρείται τελείως μαζί με την αλυσίδα μετάδοσης, κάνοντας την εκμάθηση του ποδηλάτου... περίπατο. Τα μαλακά υλικά των επενδύσεων προστατεύουν το μικρό ποδηλάτη στα πρώτα του βήματα και η θήκη με το φερμουάρ -παρότι μικρή- φαίνεται να χωράει τα στοιχειώδη: δορυφορικό σύστημα πλοήγησης και κινητό τηλέφωνο.

Τα λειτουργικά πλεονεκτήματα υποκρύπτουν τον πολυπόθητο κοινωνικό καθορισμό του γονέα προσφέροντας ένα πολύ καλό άλλοθι για την αγορά του ποδηλάτου. Η αγορά με τη σειρά της, μετριάζει τα βαθύτερα συμπλέγματα ενοχής απέναντι σε ένα παιδί που στερείται πολύτιμο χρόνο παιχνιδιού για τα γαλλικά, το πιάνο, το χορό και το τένις. Μπορεί όμως ένα επώνυμο ποδήλατο να υποκαταστήσει τη χαμένη ελευθερία, την επαφή με τη φύση και το δημιουργικό παιχνίδι των αυτοσχέδιων κατασκευών; Το καταναλωτικό σύστημα ψιθυρίζει συνωμοτικά ναι. Και φωνάζει απροκάλυπτα:

Τόπο στη χαρά των παιδιών, τη ματαιοδοξία των γονέων και το φθόνο του γείτονα. Όχι παίζουμε!

Ιανουαρίου 17, 2007

Ποδηλάτες του Κολωνακίου



Αν η κυκλοφοριακή συμφόρηση ‘πνίγει’ τις επιδόσεις του πολυτελούς σας cabrio, η εταιρία Spyker δίνει τη λύση.
Κατεβείτε στην πλατεία Κολωνακίου γρήγορα και με στυλ!


To Aeroblade της Koga, είναι ένα ποδήλατο που δημιουργήθηκε για να πλαισιώσει τα πολυτελή αυτοκίνητα επιδόσεων Spyker. Είναι χειροποίητο, συλλεκτικό και προσφέρει την ίδια αίσθηση κομψότητας και πολυτέλειας με τα τετράτροχα της εταιρίας. Ο σχεδιασμός του αποπνέει ένα συνδυασμό αντοχής, υψηλών επιδόσεων και φιλικότητας προς τον χρήστη - η ζωή είναι τόσο σκληρή όταν πρέπει να αφήσεις το Spyker στο σπίτι και να κατέβεις… πλατεία με το ποδήλατο.

Ευτυχώς η χρήση τιτανίου στο σκελετό και ανθρακονημάτων στους τροχούς περιορίζει το βάρος και εγγυάται αντοχή στις κακοτεχνίες του οδικού δικτύου, ενώ τα φτερά που πλαισιώνουν το επάνω μέρος των τροχών, αναλαμβάνουν να σας οδηγήσουν με το Armani καθαρό και ατσαλάκωτο στο ραντεβού.

Ιδιαίτερη προσοχή έχει δοθεί στη λεπτομέρεια: ο βραχίονας στήριξης της σέλας είναι ισοπαχής με το κάθετο τμήμα του σκελετού, προβάλλοντας ως φυσική προέκταση μιας οργανικής φόρμας κομμένης και ραμμένης στα μέτρα του σώματός σας. Το κιβώτιο ταχυτήτων είναι ενσωματωμένο στην πλήμνη του πίσω τροχού χάριν απλότητας, επιλογή που μεταξύ άλλων παρουσιάζει και μειωμένες ανάγκες συντήρησης σε σχέση με τα πλανητικά συστήματα γραναζιών. Με τον τρόπο αυτό, η κομψή εργαλειοθήκη στο κάτω μέρος της σέλας παραμένει διαθέσιμη για την αποθήκευση της εφεδρικής… γραβάτας.



Μορφολογικά στοιχεία όπως οι ακτίνες των τροχών και η καπιτονέ επένδυση της σέλας με τις ρομβοειδείς ραφές έχουν σαφείς επιρροές από αντίστοιχα τμήματα των αυτοκινήτων Spyker. Δίκαια λοιπόν το Aeroblade, φέρει στην επιφάνεια της δισκομανιβέλας (sic!) το σήμα της εταιρίας μαζί με το εγχάρακτο σλόγκαν “Nulla tenaci invia est via” (για τον επίμονο κανένας δρόμος δεν είναι αδιάβατος).




Η χρήση σύγχρονων υλικών στη φυσική τους μορφή προσδίδει τον απαραίτητο αέρα τεχνολογικής υπεροχής, ενώ η αποφυγή εξεζητημένων σχεδιαστικών επιλογών και ο λιτός χρωματικός κώδικας (ανθρακί-πορτοκαλί) συμβάλλουν στην αισθητική αρτιότητα της κατασκευής.

Το Aeroblade είναι ίσως το ομορφότερο ποδήλατο που φτιάχτηκε ποτέ.
Ξεχάστε λοιπόν το ακριβό σας διθέσιο και ποδηλατήστε μέχρι το κοντινότερο Lounge Bar-Restaurant με αλώβητο το στυλ και το κοινωνικό σας status.

Ιανουαρίου 10, 2007

το φως το αληθινόν



Φαίνεται πως η επέλαση του μεταμοντέρνου έχει βαλθεί να υποκαταστήσει κάθε έκφανση του είναι με το φαίνεσθαι. Έτσι, αν αυτό που αντικρίζετε στην εικόνα ενός αναμμένου κεριού είναι μια ζεστή πηγή φωτός που τρεμοπαίζει, η Philips έχει ετοιμάσει για σας ένα υποκατάστατο που σας απαλλάσσει από κάθε μειονέκτημα. Τα ηλεκτρικά κηροπήγια Aurelle κάνουν χρήση φωτιστικών πηγών LED, επιτρέποντάς σας να χαρείτε την ατμόσφαιρα των κεριών χωρίς τη ζέστη, το στάξιμο, τον καπνό και τη φωτιά. Είναι ασφαλή, ευέλικτα και φορητά, κατασκευάζονται από αμμοβολημένο γυαλί και τρεμοπαίζουν σαν αληθινά κεριά. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία ατμόσφαιρας ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους αφού δεν επηρεάζονται από τον αέρα ή τη βροχή ενώ για τη λειτουργία τους, χρησιμοποιούν επαναφορτιζόμενες μπαταρίες διάρκειας 10 περίπου ωρών για κάθε φόρτιση.

.

Αν πάλι είστε από τους λίγους εναπομείναντες που εξακολουθούν να διακρίνουν στο φως των κεριών τη ζωντάνια, τον μυστικισμό και την ενέργεια ενός στοιχείου της φύσης, τα κεριά LED είναι τόσο κοντά στην έννοια της φωτιάς, όσο και η πισίνα πλάι στη θάλασσα ή ένα γαλάζιο ταβάνι στη θέση του ουρανού. Βέβαια, η απώλεια της αυθεντικότητας έχει και τα λειτουργικά της πλεονεκτήματα: λιγότερο λιωμένο κερί, λιγότεροι λεκέδες και μειωμένοι κίνδυνοι πυρκαγιάς, αφού το μόνο που κινδυνεύει να γίνει στάχτη είναι ο συμβολισμός και το περιεχόμενο κάποιων εννοιών όπως το άγιο φως και η ολυμπιακή φλόγα…

Επαναφορτίστε πριν το τάμα σας.